Del av Borråkravägen 60, 297 94 Degeberga

Borråkra

Verksamhet eller eget boende, rofyllt & högt beläget, magnifika vyer över fält och havsband!

  • Kommersiellt: Hotell
  • Tomtareal/mark: 27 700 kvm
  • Pris: 13 900 000 SEK
  • Pristyp: Utgångspris

Fastighetsmäklare

Annette Rydberg

Kommande visningar

Inga visningar planerade. Kontakta mäklaren för mer information.

Beskrivning

En unik möjlighet att kunna förvärva en gård som ligger i natursköna omgivningar med utsikt över havet i horisonten. Platsen har kanske inte satts på kartan helt ännu men vi tror inte att det kommer att vara möjligt att gömma denna fina del av östra Skåne så mycket längre för även här är det sagolikt vackert.  Lite spännande att få vara en del av den resan så låt oss få berätta mer om fastigheten och dess omgivningar!

Färden går antingen genom bokskogens dignande ljusgröna kronor eller uppåt med rapsfältens gula som sällskap. En grusväg leder fram till fastigheten. En sakta färd och man hinner få en skymt av den väntande utsikten. Hänförande och något man faktiskt måste uppleva för att riktigt kunna ta in. Allén fram till husen och öppna fält med årstidens gula rosor. Förtrollande! Grönt möter flertalet nyanser av blått, skiftande efter timmen på dygnet, vädret och årstid. Blått på himlen, blått i havet som ligger fullt synligt i horisonten.

Gården som en gång låg här har förändrats och utvecklats genom åren. I nutid har både får och några kor betat på fälten. Resliga lövträd ger skugga över stigarna som lockar till upptäcktsfärd. I området odlas granar som även de skänker en speciell karaktär.  Byggnaderna hämtar något hos varandra i val av naturnära färg och material och skapar en samklang. Två hus att bo i, ett orangeri för större middagar och samkväm, en konferenslokal, ett restaurangkök med tillhörande frukostmatsal, längor att förvara i och en loge därtill. Inom 10 minuter ligger Kristianstad Österlen Airport och en fin golfbana. Både Brösarp och vacker kritvit sandstrand nås på under 20 minuter.

På fastigheten bedrivs idag verksamhet med gårdshotell med fina konferensmöjligheter och utvalda evenemang såsom bröllop och getaways.  Verksamheten har fått växa fram efterhand och med eftertanke. Gårdshotellet erbjuder övernattning i två separata hus med 4 respektive 6 rum. Personliga rum med vackert brädade golv, putsade väggar där taket i vissa rum fått en tapet. Badrummen känns exklusiva där en del har väggar med ytskikt i tadelakt och takdusch. Till vardera hus finns spabad under bar himmel placerade med tanke på utsikten. 

Läget är privat och avskilt. Möjligheterna är klassiskt många. Idag verksamhet med gårdshotell och konferens, i morgon? Kanske letar ni efter ett boende som kan delas av flera och med två separata hus vore det fullt möjligt. Vill man börja i mindre skala kan ett av husen bli det egna och det andra ett boende för betalande gäster. Platsen är även idyllisk för all verksamhet som andas återhämtning, utveckling och retreat.  Byggnaderna är pedantiskt skötta, ändamålsenliga och utöver det vanliga.

Området erbjuder fantastisk natur med naturreservaten Degeberga backar och Forsakars vattenfall alldeles nära.  I backarna växer bl a sandlilja, sandglim och sandtimotej och här trivs sandödlor och kungsfiskare. Forsakars vattenfall är egentligen flera vattenfall som springer fram över denna djupa, trolska ravin. En sägenomspunnen ravin som sades vara hemvist åt skogssnuvan, näcken och pysslingar.  I ravinens sluttningar växer bokskog och här lever några mycket exklusiva insektsarter.  Området är underbart att vandra i och för att sätta det lite mer på kartan kommer Degebergaleden från 18 maj detta året att vara en del av Skåneleden. 

Fastigheten ligger på landet med Degeberga 7 minuter bort och här finns allt från mataffär , vårdcentral, skola förskoleklass- 9 och bibliotek. Närmast större ort är renässansstaden Kristianstad med allt vad man önska inom service och shopping.

Varmt välkommen på visning!

Allmän information

  • Pris: 13 900 000 SEK
  • Pristyp: Utgångspris
  • Tillträde: Enligt överenskommelse
  • Tomtareal/mark: 27 700 kvm
  • Totalareal: 27 700 kvm
  • Taxeringsvärde byggnad: 2 458 000 SEK
  • Taxeringsvärde mark: 5 292 000 SEK
  • Totalt taxeringsvärde: 7 750 000 SEK
  • Taxeringsvärdesbeskrivning:
    Nuvarande taxeringsvärde för mark avser hela stamfastigheten och då fastigheten är under avstyckning saknas uppgift om blivande taxeringsvärde för del som ska komma att ingå i köpet. Efter avstyckning kommer den nya fastigheten att åsättas nytt taxeringsvärde.
  • Fastighetsbeteckning: Del av KRISTIANSTAD BORRÅKRA 8:2
  • UppdragsID: GAT DZW
  • Objektstyp: Hotell (Typkod: 322)

Byggnader

    Svarta huset

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Småhusbyggnad
    • Byggår: 1948
    • Om/tillbyggnadsår: 2010
    • Area: 154 kvm
    • Byggnadskommentar:
      Denna byggnad är det ursprungliga bostadshuset som fanns på fastigheten. Ett härligt hus med möjlighet att springa runt hela nedre planet som barn brukar älska i juletider! Nedre plan erbjuder idag en större möblerbar hall med anslutande toalett. Köket har läcker retrokänsla med inredning i röda luckor, svart bänkskiva, diskbänk i praktisk rostfritt stål och i mitten en köksö. Kökets utrustning består i dubbla ugnar, kyl och frys i helskåp, spis induktion och utåtgående fläkt. Från köket kommer vi till ett sällskapsrum med täljstenskamin och i en liten alkov finns möjlighet att gömma tv mm. Dubbeldörrar i glas leder ut till en terrass. Golvet i rummet är belagt med vacker parkett som kan vara original från när huset byggdes. Detta följer med in i matrummet som ligger i fil med sällskapsrummet. Terrassdörrar tillsamman med flertalet fönster ger ett väldigt fint ljusinsläpp på hela nedre planet. 
      
      Övre planet har en liten samlingsplats där man kan sitta och vänta på sitt sällskap vid fönster med milsvid utsikt och där i fjärran havet.  Planet inrymmer 4 rum med eget badrum till samtliga. Rummen har golvbeklädnad i brädor som vitmålats och väggarna har ljust grå nyanser. Badrummen är smakfullt och enhetligt inredda med marockanskt klinker på golven i de tre rummen och antracitgrå marmorerade i det fjärde. Varje rum har utgång till egen balkong och utsikten vågar vi säga, är smått magnifik oavsett vilket av rummen man bor i. 
      
      Under hela huset finns en källare med god takhöjd och egen ingång. Golvet är belagt i ljusgrå klinker förutom i två förrådsutrymmen där det istället finns plastmatta och brädgolv. Utrymmet i källaren är fördelat på  tvättrum med tvättmaskin och torktumlare, pannrum, förråd samt ytterligare ett förråd med gallergrind och galler framför fönster.
      
      Trädgården erbjuder utomhus spa under blommande körsbärsträd.
    • Uppvärmning, kylning och ventilation:
      Huset har vattenburen värme via jordvärmepump IVT Premium Line fr 2010. Här finns även en vedkamin med täljsten fr 2010 placerad i vardagsrummet på nedre planet. OVK är utförd vart tredje år.
    • Radon comment:
      Radonmätning gjordes 2012 som visade mindre än 30 Bq/kbm.
    • TV/internet:
      Fiber (Bahnhof) via förstärkare finns till huset.

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Det svarta huset i 1½ plan med källare har fasad i stående panel och tak som är belagt med betongpannor. Huset renoverades 2010 och har nytt kök, nya fönster och dörrar, ny dränering och ny el.
      Brandgodkännande: Bygg steg 2, mars 2018.
      Larm: Seriekopplat brandlarm, inbrottslarm Grupplarm

    Energideklaration

    • Energideklaration utförd: 21 maj 2024
    • Energistatus: Energideklaration är utförd
    • Specifik energianvändning: 41 kWh/m²
    • Energiprestanda, primärenergital: 81 kWh/m²
    • Energiklass: D
    • Besiktningsman: Patrik Andersson, OBM-gruppen

    Grå huset

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Småhusbyggnad
    • Byggår: 1929
    • Om/tillbyggnadsår: 2014
    • Area: 230 kvm
    • Byggnadskommentar:
      Detta hus har entré i vinkeln mot orangeriet och här stiger man rakt in i de sociala ytorna. Matplats och kök avskiljs med en trappa till övre planet och sammanbinds av en passage där en kamin sprider härlig värme. Golvet är belagt i mörkt grå klinker och väggarna är putsade, vitmålade. I taket sprider spottar ett behagligt och jämnt ljus. Vid matplatsen finns möjlighet att öppna upp ett parti med glasdörrar och på sätt binda ihop uteplatsen med inne. Huset inrymmer totalt sex rum med egna badrum och med ett rum för samkväm på övre planet. Här finns även ett extra badrum på det nedre. Samtliga rum har sitt eget uttryck där vissa ytor målats och vissa tapetserats. Fina detaljer såsom utvalda, vackra tapeter i tak, synliga bjälkar, brädade golv och fantastiskt djupa fönsternischer som man kan krypa upp och sätta sig i skapar en ljus, ombonad och vilsam miljö som känns lite exklusiv. Till detta har varje badrum också fått sin speciella touch. På nedre plan har man knutit ihop material och inredning såsom tadelakt på väggarna, klinker och kakel, takduschar och vägghängda wc-stolar till en fin helhet. Det övre planets ena rum har utsikt mot havet från två härligt stora takfönster och från badkaret kan man genom ett välplacerat fönster se ut mot samma vy. 
      Det har funnits eftertanke, en varsam hand och känsla för material när detta huset genomgick sin renovering och även om det nu passerat några år sedan dess märks det nästan inte alls. Fortfarande så otroligt fräscht och "krispigt".
      
      Trädgården erbjuder spabad från en lite privat del av terrassen.
    • Uppvärmning, kylning och ventilation:
      Värme via jordvärmeslingor som ligger på åkern framför husen. Slingorna går till teknikrum och därifrån vidare till detta hus. Första plan har golvvärme i dels vattenburna slingor och dels el-slingor. Samtliga badrum har golvvärme i el-slingor. Övre plan har vattenfyllda radiatorer. På nedre plan i gemensamt utrymme vid matplats och kök finns kamin i täljsten.
      OVK är utförd vart tredje år. Ventilationsanläggning som stängs vid eventuell brand.
    • TV/internet:
      Fiber (Bahnhof) via förstärkare finns till huset.

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Huset har brandgodkännande med direktlarm till Räddningstjänsten. Huset genomgick en total renovering 2014. Taket har beklädnad i cembrit, väggarna är i tegel och leca som putsat,  grundmur i gråsten, gjuten grund. Plåtarbeten och skorsten i aluzink. Fönster 2-glas dubbelkopplade. I varje rum finns tavellister som underlättar upphängning av tavlor och man minimerar på så sätt hål i väggarna.

    Energideklaration

    • Energideklaration utförd: 21 maj 2024
    • Energistatus: Energideklaration är utförd
    • Specifik energianvändning: 42 kWh/m²
    • Energiprestanda, primärenergital: 82 kWh/m²
    • Energiklass: D
    • Besiktningsman: Patrik Andersson, OBM-gruppen

    Huvudbyggnad

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Ekonomibyggnad
    • Beskrivning av byggår och om/tillbyggnadsår:
      Renovering av reception och diskrum 2014, kök  och lilla restaurangen 2016.
    • Area: 785 kvm
    • Byggnadskommentar:
      Huvudbyggnaden om 230 kvm som idag inrymmer konferenslokal, kontor, kök, diskrum och frukostmatsal/butik, handikapp wc och wc. Del av byggnadens fasad är putsad, en del har natursten  och en del är brädad. Taket är beklätt med plattor i cembonit. Härifrån kommer man vidare till både Orangeriet och det f.d. stallet.
      Den förra stallbyggnaden om 250 kvm (25x10m) används som förråd idag och här finns ypperlig plats för diverse. I ett separat utrymme finns ingång för all teknik och vatten som sedan fördelas till övriga byggnader. Från stallet kommer man till en loge om 240 kvm (24x10 m) där man tills nyligen hade får. Stallet har putsade väggar med plåttak. Logen har väggar i plåt och taktäckning i plåt.
    • Uppvärmning, kylning och ventilation:
      Byggnaden har vattenburen golvvärme via jordvärme ingående till teknikrummet. Slangarna ligger till höger om infartsvägen, på åkern framför husen.
      OVK utförd vart tredje år, senast 2021.
    • TV/internet:
      Fiber (Bahnhof) via förstärkare finns till huset.

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Brandgodkännande finns.
      Direktlarm till räddningstjänsten, inbrottslarm Grupplarm.

    Energideklaration

    • Energideklaration utförd: 21 maj 2024
    • Energistatus: Energideklaration är utförd
    • Specifik energianvändning: 43 kWh/m²
    • Energiprestanda, primärenergital: 83 kWh/m²
    • Energiklass: D
    • Besiktningsman: Patrik Andersson, OBM-gruppen

    Orangeri

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Orangerie
    • Byggår: 2019
    • Area: 100 kvm
    • Byggnadskommentar:
      En magnifikt orangeri med putsat betonggolv och en hel vägg som putsats och fått en nyans av grått som påminner om havet en vild och stormig natt. Färgerna så genomtänkta när man tittar ut mot övriga byggnader. Luft-/luftvärmepumpen i svart vittnar än en gång om en känsla för helheten. En plats att njuta av oavsett årstid eller väder och med en betagande utsikt över fält och havsband. Inte svårt att förstå att man gärna väljer detta orangeri för sin speciella fest. Här har några lyckliga brudgummar fått skåla för sin brud i glada vänners lag. Användningsområdet torde vara stort, fantasin får flöda fritt!
    • Uppvärmning, kylning och ventilation:
      Orangeriet kan värmas genom en luft-/luftvärmepump samt en stor vedeldad täljstenskamin. Här är förberett med rör till vattenburen golvvärme (ej inkopplat).
      Ventilation genom automatisk öppning i nock som styrs av invändig temperatur. Vid kraftig vind och vid regn överstyrs temperatur och luckorna stängs. I taket finns också skuggduk som är motorstyrd.
    • TV/internet:
      Fiber (Bahnhof) via förstärkare finns till orangeriet.

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Brandgodkännande finns.

    F.d. stall

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Ekonomibyggnad
    • Area: 265 kvm

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Fd stall (22x8 m) som idag används som förråd. Väggarna är putsade, tak i eternit med
      brädade gavelpartier. I anslutning till denna byggnad finns en större gödselplatta. Denna kan med fördel användas som uppställningsplats.

    Urinbrunn

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Urinbrunn

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Före detta urinbrunn om 170 kbm som ev. kan användas som vattenreservoar. Brunnen är tömd.

    Energideklaration

    • Energistatus: Energideklaration behövs ej

    Urinbrunn

    Allmän information

    • Typ av byggnad: Övrig

    Tekniskbeskrivning

    • Tekniskbeskrivning:
       Före detta urinbrunn om 365 kbm som ev. kan användas som vattenreservoar. Brunnen är tömd.

    Energideklaration

    • Energistatus: Energideklaration behövs ej


Energideklaration

  • Energideklaration utförd: 21 maj 2024
  • Energistatus: Energideklaration är utförd
  • Energiklass: D
  • Besiktningsman: Patrik Andersson, OBM-gruppen
  • Kommentar: Se energiprestanda, primärenergital samt specifik energianvändning under respektive byggnader. Energideklaration är utförd för svarta huset, grå huset samt huvudbyggnaden.

Övrigt

  • Övrigt:
    Gemensamt för samtliga hus:
    Vatten - via egen djupborrad brunn på 90 m som borrades 1989. Nya ledningar lades ner till "teknikrummet" 2014. P.g.a rörelse med restaurangverksamhet har vattenanalys genomförts två gånger per år. 
    El - All ingående el går till "teknikrummet". El-leverantör är Eon.
    Fiber - Ingående till "teknikrummet" . Abonnemang via Bahnhof. Förstärkare finns i samtliga hus.
    Nycklar - det finns ett nyckelsystem med ASSA-lås, huvudnycklar och nycklar till bestämda rum.
    
    Samtliga hus är utrustade för den verksamhet som idag  bedrivs på fastigheten. Lösegendomen ingår inte vid köp av fastigheten.
    
    Vänligen observera att vi avvaktar karta från Lantmäteriet och så snart denna är klar kommer den att läggas in på fastigheten. Planlösning hittar ni under "Dokument & länkar" på Mäklarcompagniets hemsida under fastigheten.

Ekonomi

  • Vatten och avlopp: 2 700 SEK/år
  • Renhållning: 10 500 SEK/år
  • Årlig elförbrukning: 50 000 kWh/år
  • Elkostnad: 72 000 SEK/år
  • Försäkring: 35 000 SEK/år
  • Försäkring:
    Byggnaderna är försäkrade hos Länsförsäkringar.
  • Sotning: 5 700 SEK/år
  • Fiber: 7 200 SEK/år
  • Larm: 12 000 SEK/år
  • Summa driftkostnad: 145 100 SEK/år

  • Beskrivning av kostnader:
    Årsförbrukning el ca 50 000 kWh. Uppskattad kostnad el ca100 000 kr/år. Solcellsanläggning ger ca 14 000 kWh/år. Kostnad el avräknat egen produktion ca 72 000 kr/år (2 kr/kWh)
    Sotning 5 700 kr/år inkl ventilation/fläkt restaurangkök
    Renhållning/sophantering 10 500 kr/år (avser rörelse)
    Avlopp 2 700 kr/år
    Fiber 7 200 kr/år
    Försäkring ca 35 000 kr/år inkl rörelse
    Grupplarm AB 12 000 kr/år
    
    Total kostnad per år enligt ovanstående: ca 145 100 kr

  • Fastighetsskatt/-avgift: 18 415 SEK

Inteckning

  • Inteckningar: 2
  • Totalt belopp: 2 000 000 SEK

Övriga rättigheter och belastningar

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut: KRAFTLEDNING MM - SE BESKRIVNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Officialservitut: VÄG

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter förmån
  • Beskrivning:
    Officialservitut: RÄTT ATT NYTTJA BEFINTLIG VÄG (A) GENOM AVSTYCKNINGSOMRÅDET. - VÄG

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut: AVLOPPSANLÄGGNING MM - SE BESKRIVNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut: KRAFTLEDNING - SE BESKRIVNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut: ELLEDNING - SE BESKRIVNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut: KRAFTLEDNING - SE BESKRIVNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Rättigheter last
  • Beskrivning:
    Officialservitut: VATTENTÄKT VATTENLEDNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Samfällighet
  • Beskrivning:
    KRISTIANSTAD BORRÅKRA S:2

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut KRAFTLEDNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut KRAFTLEDNING

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut KRAFTLEDNING MM

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut AVLOPPSANLÄGGNING MM

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsservitut Elledning

  • Typ av övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättigheter
  • Beskrivning:
    Avtalsnyttjanderätt TELE

  • Övriga rättigheter och belastningar:
    Angivna rättigheter och belastningar avser fastigheten så som den ser ut idag. Rättigheter och belastningar kan tillkomma/ändras då avstyckning genom pågående lantmäteriförrättning genomförs och vinner laga kraft. 
    Avtalsservitut kommer att skrivas på följande:
    - Vägen till/genom fastigheten (rättighet för nybildad fastighet)
    - Djupborrad brunn – vatten till betesdjur (last för nybildad fastighet )
    - Jordvärmeslingor svarta huset (rättighet för nybildad fastighet )
    - Jordvärmeslingor gråa huset (rättighet för nybildad fastighet )
    - Infiltrationsbädd (rättighet för nybildad fastighet)

Parkering

    • Det finns en stor, separat parkering i anslutning till husen på fastigheten som används av gäster och i viss mån personal.

Området

Degeberga är närmaste ort från fastigheten och här handlar man det dagliga i mataffären och här finns också vårdcentral, skola förskoleklass- 9 och bibliotek.  Ett par mil norrut ligger Kristianstad med högskola, ett badrike och allt man kan behöva inom service och shopping. Från Kristianstad går tåg mot bl a Malmö, Ystad, Köpenhamn, Helsingborg och Kastrup. 

En solig dag när den egna glassmaskinen glömts fyllas på åker man till Åhus på 20 minuter och äter en god glass med hembakat rån på Torget och efteråt kanske en tur till stranden. En annan dag väljer man enbart stranden och då finns hela kritvita kustremsan vid Juleboda. 

Kristianstad Österlen Airport når man på ca 12 minuter med flighter till Bromma/Stockholm, Landvetter/Göteborg , Umeå, Skellefteå, Östersund/Åre, Sälen/Trysil, Visby/Gotland, Aarhus samt Helsingfors/Vantaa. Perfekt om man knyter sin verksamhet med möjligheten att nå hit med flyg.

Förutom naturen finns det golfbanor i Degeberga-Widtsköfle Golfklubbs regi och känner man för en runda nås golfklubben på 10 minuter. Föredrar du fiskespö erbjuder sjöarna i norr, Helgeå med tillflöden och kusten stor artrikedom och fiskemöjligheter för de flesta.

Se gärna under fliken "Dokument & länkar" på Mäklarcompagniets hemsida för matnyttiga länkar.

Karta

Intresseanmälan

Jag godkänner att mina personuppgifter lagras hos mäklaren. Läs mer här. (GDPR) *
* Obligatoriskt