Köpa

EN GUIDE TILL ATT KÖPA
Få saker i livet är så spännande som att köpa ett nytt hem. Att få nycklarna till sin bostad och efter eget tycke och smak få förändra den med färger, möbler och inredningsdetaljer. Vi har fått äran att lämna ut nycklar till lyckliga köpare sedan många år tillbaka. Funderar du på att köpa en ny bostad? Låt oss få ditt förtroende också! Kontakta Örlogsstaden AB för kostnadsfri rådgivning.

VILLA OCH BOSTADSRÄTT
1. SÖK BOSTAD   -   Att hitta det rätta boendet är inte alltid det enklaste, det är mycket som ska stämma. Var och Hur vill ni bo? Vad får det kosta? Vi kan hjälpa er att finna er drömbostad. Registrera er i vårt spekulantregister på webben eller ring!

2. VÄRDERING AV ER BEFINTLIGA BOSTAD   -   Det är bra om ni vet vad er bostad är värd, då kan ni få ett försprång när er drömbostad väl dyker upp. Vi gör en muntlig, kostnadsfri värdebedömning åt er.

3. FINANSIERING   -   Vi hjälper er och ger er rådgivning till finansieringen av ert nya boende. Vi har en lång och gedigen erfarenhet inom bankvärlden och lotsar er genom djungeln av lån, räntor, amorteringar, regler mm.

4. VISNING   -   Örlogsstaden har personliga och bokade visningar. Ni kan i lugn och ro gå igenom bostaden i den takt ni önskar samt ställa frågor till mäklaren. Det kan vara en fördel att ha lånelöfte klart med banken, om det säger ”klick” på visningen.

5a. UNDERSÖKNINGSPLIKT (bostadsrätter)   -   När du köper en bostadsrätt övertar du den i ”befintligt skick”. Det betyder att du köper lägenheten med eventuella fel och brister som finns i den. Det är därför viktigt för dig att du tittar på lägenheten innan du skriver på överlåtelseavtalet. En särskild typ av ”fel” som kan drabba en bostadsrättsköpare är de som hänför sig till Bostadsrättsföreningens ekonomi. Man köper en del i en ekonomisk förening med rätt att nyttja en bostad. Vårt råd till dig är att du, innan du skriver på överlåtelseavtalet, försöker skaffa dig en bild över föreningens ekonomi genom att rådfråga mäklare och föreningens ekonomiske förvaltare eller ekonomiansvarige. Se också till att få ett exemplar av föreningens senaste årsredovisning och stadgar. Läs mer om undersökningsplikt på FMI's hemsida.

5b. UNDERSÖKNINGSPLIKT (villor)   -   Köparens undersökningsplikt är långtgående och omfattar hela bostaden, det vill säga mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. Köparen har kvar sin undersökningsplikt även om säljaren presenterar ett besiktningsutlåtande. Köparen kan inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som köparen borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning av bostaden. Köparen bör därför undersöka bostaden före köpet eller låta någon annan göra det, tex. en besiktningsman. Läs mer om undersökningsplikt på FMI's hemsida.

6. BUDGIVNING   -   En budgivning kan uppkomma då det är fler spekulanter som är intresserade. Det finns olika varianter av budgivning, men vanligast är en så kallad öppen budgivning. Vi använder öppen budgivning. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och budtidpunkt till köpare och säljare.
Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas. Läs mer om budgivning på FMI's hemsida.

7. KÖPEKONTRAKT   -   Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom köpekontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter. Handpenning erläggs och sätts in på säljarens konto vid villaförsäljning eller deponeras på mäklarens konto vid bostadsrättförsäljning tills godkännande av in- och utträde har erhållits från bostadsrättsföreningen.

8. ANSÖKAN INTRÄDE I OCH UTTRÄDE UR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN   -   Vi hjälper köpare att ansöka om inträde i och säljaren att ansöka om utträde ur bostadsrättsföreningen.

9. LÅNESLÄP   -   Kunder lånar alltid vårt stora, täckta släp när du skall flytta.

10. TILLTRÄDE   -   Överlämnandet av bostaden sker på den överenskomna tillträdesdagen. Köparen (ibland Fastighetsmäklaren) bokar in tid och plats med sin bank och meddelar säljare och mäklare detta. Vid tillträdet presenterar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, beräkning på vad som återstår för köparen att betala, och dels ett köpebrev, som är det slutgiltiga kvittot på köpet. Banken (ibland mäklaren) söker lagfart åt köparen. Säljaren lämnar ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till er. Köparen betalar återstående belopp.